Ρευματικές Παθήσεις​

Πληροφορίες για παθήσεις

ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

Χρόνια συστηματική αυτοάνοση νόσος που χαρακτηρίζεται από διόγκωση και πόνο στις αρθρώσεις και πρωινή δυσκαμψία. Τυπικά προσβάλλει συμμετρικά τις αρθρώσεις των χεριών, μπορεί όμως να προσβάλλει και μεγάλες αρθρώσεις ή ΄όργανα (π.χ. πνεύμονες, καρδιά, δέρμα, οφθαλμοί).

ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ

Χρόνιος, διάχυτος πόνος που συνοδεύεται από σωματική και ψυχική κόπωση, διαταραχές ύπνου, διαταραχές όρεξης, κεφαλαλγία, Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

ΑΞΟΝΙΚΗ ΣΠΟΝΔΥΛΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

Τυπικά χαρακτηρίζεται από πόνο στην μέση ή στην ράχη που επιδεινώνεται στη διάρκεια του ύπνου. Ακόμα προκαλεί δυσκαμψία στην κίνηση το πρωί που βελτιώνεται στην διάρκεια της ημέρας όσο ο ασθενής έχει σωματική δραστηριότητα. Τέλος, μπορεί να συνοδεύει φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (ν. Crohn, Ελκώδης Κολίτιδα).

ΨΩΡΙΑΣΙΚΗ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

Χρόνια συστηματική φλεγμονώδης νόσος που προσβάλλει δέρμα νύχια και αρθρώσεις ακόμη μπορεί να συνοδεύεται από δαχτυλίτιδα ενθεσίτιδα περίπου το 1/3 των ασθενών με ψωρίαση θα αναπτύξουν τελικά ψωροασική αρθρίτιδα.

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΗΜΑΤΩΔΗΣ ΛΥΚΟΣ

Χρόνια πολυσυστηματική νόσος που χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις. Τυπικά οι ασθενείς παρουσιάζουν κόπωση,  δερματικό εξάνθημα, φωτοευαίσθησία, πόνο στις αρθρώσεις, στοματικά έλκη, νευρολογικήσύμπτηματολογία και αλωπεκία

ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ RAYNAUD

Αλλαγή στο χρώμα του δέρματος που αφορά ένα ή περισσότερα δάχτυλα μετά από έκθεση στο κρύο ή σε ψυχικό στρες. Τυπικά διακρίνονται τρεις φάσεις (ωχρότητα,  κυάνωαη, ερυθρότητα) χωρίς να είναι απαραίτητες και τρεις για τη διάγνωση.

ΣΚΛΗΡΟΔΕΡΜΑ

Σκλήρυνση του δέρματος που μπορεί να αφορά τα άκρα, το πρόσωπο ή ακόμη και τον κορμό. Η νόσος μπορεί να προκαλέσει έλκη στα δάκτυλα, πνευμονική ίνωση, να επηρεάσει την καρδιά, τους νεφρούς και το πεπτικό σύστημα.

ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΓΕΝΕΙΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΕΣ

Χαρακτηρίζονται από αιφνίδια διόγκωση, ερυθρότητα, πόνο στις αρθρώσεις. Οφείλονται στην εναπόθεση κρυστάλλων στις αρθρώσεις και τελικά οδηγούν στην διάβρωση τους.